Tuesday, April 20, 2010

ADOBE PHOTOSHOP BASIC

Adobe Photoshop basic.

Salam semua,,,salam sayang semua semua sayang anbu x? hehehe…kalau tengok blog header kat atas tu nmpk macam susah je kan…hehe sebenarnya senang jer..sebelum tu anbu nk cerita mula-mula dulu blajar wat photoshop ni..memanglah x seexpert budak2 multimedia..dapat yg basic pun kire ok la kan? Hehe…anbu start blajar dari youtube.actually anbu x pakai la CS3 ke CS4 tu..anbu pakai 7.0 je..zaman tok nek dulu haha,ok la .susah ke…haha senang sangat…semudah ABC…jom kita layan…

1.letak layer pemandangan sebagai lapisan paling bawah…

2.letak layer satu lagi yg kite akan padam2 tepinya…contoh muka anbu kt atas tu…pada asalnya ada kt tepi2 tu.tapi anbu padam guna eraser size 50(ikut size gambar) kalau guna kecik letih lagi besar lagi cantik..pemadam ada banyak jenis…cari yg jenis blurrr kt tepi dia…yg tu kalau padam Nampak cantik skit…

3.ok…gambar yang ketiga adalah gambar kartun tgh pegang Pen Besar..semangat kuat hehe…anbu amik kt google jer…ok gambar yg tu anbu x padam2 nnt susah nk padam bhgn2 kck..so di sebelah kanan ada satu kotak..bese bawah sekali…tertulis layers..n dalam status ‘normal’..hehe anbu tukar dia jadi ‘darken’.

4.untuk tulisan cari bentuk 'T' kt sebelah kiri anda...pastu anbu tambah blending option..ada kt atas tu dalam korum layer..anbu amik 'outer glow' maknanya nk tmbh glow (putih) kt tepi tulisan tu..leh adjust nk byk mne kt spread n size...

Hahaha senangkan...p/s jangan suka penyekkan gambar kalau nk kecik kan tekan ‘shift’ baru gambar size asal k..untuk undone ‘ctrl+z’ itu untuk sekali..untuk banyak kali ‘ctrl+z+alt’…bese la kesilapan2 berlaku dalam melakar kan hehe…ok selamat mencuba…
Ni yg paling lawa rasenyer yg anbu penah wat…guna teknik yg anbu cite tadi




ok itu jela rasanya untuk hari ini ada update n kongsi2 penggunaan software kabo la kt anbu eh...n kita kongsi pengalaman n skill ni bersama.. waallahualam..

2 comments:

utaiqah said...

salam...
anbu...
x nk buat edit kn pic tuk kakak anbu kew...
dgr citer kakak anbu tu lawa....

MujahidANBU said...

errr...baiklah...first thing..kakak anbu kena bagi gambar original...muka dia yg keselaluan..yg life nyer...nmpk gambar hidup...hehe..tapi kebanyakan masa kelihatan wajahnya suka marah2...masam2...iye susah la jadinya mahu di edit2...