Wednesday, September 16, 2009

berUSAHA vs JUARA


Salam sahabat-sahabat pembaca tulisan mata pena maya..salam penghujung ramadhan..begitu cepat rasanya berjumpa ramadhan..bersahabat dengan ramadhan...sehingga terasa nikmat juara di syawal…Untuk juara kita perlu usaha…namun ada yang juara tanpa usaha…ada juga berusaha namun sukar mendapat kan juara (kemenangan)..ibaratkan yang mudah…kita mahu pointer yang tinggi..4.5 kalau boleh…semua orang mahukan pointer yang tinggi..mahu dilihat Berjaya..’kau insan bijak..kau insan pintar…kau yang paling hebat’..itu yang seringkali kita mahu dengar dari mulut-mulut sahabat…Ah bangga nya aku…matlamat nya sama..4.5..tapi ada atau tidak antara yang mahu markah yang tinggi itu meniru dalam ujian..percubaan…quiz…tapi dia tetap beroleh markah yang tinggi..sedangkan sahabat yang lain sibuk study sehabis mungkin…sekuat tenaga…secekap-cekap nya masa diurus untuk belajar..namun diuji Allah..x mendapat markah yang tinggi..persoalan nya…Siapa yang dilihat ALLAH? Yang JUARA..atau yang BERUSAHA?...Allah itu miliki kemenangan..

Datang ramadhan yang dinanti…tapi tak dirai..ramadhan datang dianggap bulan ujian dan cobaan…tidak pernah sekali merasa ingin meraikan ramadhan…tarawikh itu semacam tuntutan...dimana nikmat nya..? aku bersyahadah..lafazku dibibir sahaja…aku solat…tapi solatku tidak khusyuk..aku bermain2 menyembah ya rabbi tuhan yang mencipta aku..yang mencipta udara untuk ku bernafas..mencipta bumi untuk ku berdiri..aku berpuasa..hanya sekadar menahan lapar dan dahaga..puasaku tidak menghalang nafsuku…sekali lagi aku bangga..bongkak dhadapanmu..ya rabbul izzati…aku membayar zakat..hanya sekadar wang ringgit..namun tiada belas kasihan terhadap yang x terdaya..hartaku melimpah berbuka sahaja di hotel mewah…x pernah ku gusar..hidup anak2 kecil yang lebih memerlukan..Ahh..setakat Rm7 itu ucapanku..Astagfirullah!!…aku kufur nikmatmu…engkau yang maha kaya..engkau yang maha memberi kekayaan…tunaikan haji..jelajah dunia itu aku dahulukan…aku bangga..aku sombong…sedang umat islam bertawaf,sa’ie..aku di paris..aku di England..bersama2 duniamu yang sementara….

Renungkanlah sahabat dimana USAHA yang kita rai…JUARA apa yang kita tagih…berUSAHA lah dimuka bumi..jadilah yang JUARA di hadapan ilahi..Syurga jannah itu matlamat mu…

2 comments:

Ummi Salsabila said...

salam ustaz nabil...huhu.
camne le tahu blog kak odah ni.hehehe..kerol bgtahu ek?

Nabil_jangs said...

salam..makcik...saya dah link kan semua saudara mara punya blog...kalau ada yang x saya link bg tau la ye...mne dapat tau tu...dari anak mak uda...